Back

برند بوک چیست؟

اگر نگاه حرفه ای و تخصصی به برندسازی دارید، به احتمال زیاد دیر یا زود به فکر تدوین برند بوک یا به بیان بهتر دفترچه راهنمای برندسازی خواهید افتاد. امروزه برند اهمیت بسیار زیادی میان کسب و کارها پیدا کرده چرا که می توان برند را تنها مزیت رقابتی پایدار دانست. مشتریان به واسطه ارزش و محبوبیت برند شما، از شما خرید می کنند پس شما برای جذب سرمایه گذار و توسعه کسب و کار خود به یک برند معتبر و با ارزش نیاز دارید.

در ادامه به نقش برند بوک و اهمیت طراحی استراتژی آن برای هر کسب و کار می پردازیم.

تعریف برند بوک

برند بوک یک رویکرد حرفه ای در برند سازی است.

برند بوک چیست؟

برند بوک یا راهنمای برند مجموعه ای از مستندات است که دستورالعمل های مشخصی برای حفظ هویت برند در تمام ابعاد کسب و کار شما دارد.
برند بوک به هماهنگی میان تمام بخش ها ازجمله طراحان گرافیک، بازاریابان و تیم های فروش، جهت برقراری ارتباط یکپارچه کمک میکند.

برند بوک یا همان راهنمای برند چیست؟

چرا به برند بوک نیاز داریم؟

یکی از بزرگترین مزایای طراحی برند بوک، یکپارچه سازی بخش‌های مختلف سازمان است.
این یکپارچگی و انسجام بعنوان ابزاری فوق العاده برای تعریف هویت برند شما عمل میکند که با گذشت زمان موجب ایجاد اعتماد و وفاداری به برند میشود.

برند‌هایی که هویت بصری یکپارچه ای دارند، طبق آمار سالانه 23% درآمد بیشتری نسبت به سایر رقبا دارند!

وقتی مخاطبان شما می‌بینند که در رنگ بندی، لحن برند و استفاده ازهویت برندِ همه پلتفرم ها هماهنگی وجود دارد، سطح بالایی از حرفه ای بودن را ارائه می دهید که به مشتریان نشان میدهد شما برندی هستید که می توانند به آن اعتماد کنند.

اهمیت برند بوک

اما مزایای داشتن یک برندبوک

داشتن یک برند بوک دقیق میتواند لحن و هویت کسب و کار را به خوبی نمایش دهد و تقریبا باید بر تمام جوانب ارتباطی بین اجزای کمپانی حاکم  باشد.
از ارتباطات داخلی شرکت گرفته تا کمپین های بازاریابی، داشتن یک برندبوک بی عیب و نقص باعث می شود تا تمام بخش ها بطور هماهنگ و یکپارچه پیامی پیوسته را ارائه دهند که همان پیروی از هویت برند است.

و معایب نداشتن برندبوک

از سوی دیگر، ناهماهنگی که به سبب سهل انگاری در طراحی یک برندبوک معتبر بوجود میاید، میتواند مشتریان کسب و کار شما را گیج و در نهایت از هدف اصلی برند منحرف کند.
همکاری را تصور کنید که همیشه  آراسته و مرتب به محل کار میاید:
پیراهن اتوکشیده، موهای کوتاه شده و آراسته، کفشهای واکس زده و تمیز. حالا تصور کنید یک روز همان فرد با موهای نامرتب، شلوار جین پاره و طرح تتویی روی گردنش وارد شود. شما بدون تردید با همکارتان احساس راحتی نخواهید کرد زیرا این ظاهر چیزی نیست که از این فرد انتظار داشته اید و همیشه میدیدید.
به احتمال زیاد، شما از خود میپرسید که آیا همکارتان در شرایط خوبیست یا دچار مشکلی شده است؟در اصل، همین غریزه در مورد برندها و نحوه ارائه آنها به مخاطب نیز صدق میکند و شما قطعا نمیخواهید مخاطب را با انتقال حس اشتباه سردرگم کنید.

بررسی مولفه های مهم پیش از طراحی برند بوک

بررسی چهار مولفه ی مهم قبل از طراحی برند بوک

پیش از آنکه برند بوکی طراحی کنید که بعنوان کتاب راهنما برای تمام وجوه یک کسب و کارعمل کند، باید دقیقا بدانید برند مورد نظر نمایانگر چه مواردی در مخاطب خواهد بود.
این به معنای درک  چهار مولفه ی مهم  زیر است:
هدف برند، چشم انداز آن (که شامل ارزشهای اصلی است) ، جامعه هدف و پرسونای برند.

هدف برند

وقتی هدف برند را تعیین میکنید، در دام جمع آوری شعارهای نامفهوم قرار نگیرید که صرفاً منجر به مفاهیم خالی و جملات مبهم می شود.
تعیین هدف برند بر اساس مفاهیم ناکارمد، گزینه خوبی برای کمپانی و کارمندان در جهت ایجاد و حفظ  مزیت رقابتی در بازار نخواهد بود. علاوه بر اینها این هدفگذاریِ اشتباه کمکی به اعضای کمپانی برای ایجاد انگیزه و برنامه ریزی روزانه بمنظور ارتقا کیفیت کار نخواهد کرد.

به جای مفاهیم مبهم، هدفگذاری برند باید موارد زیر را به وضوح مشخص کند:

  • اهداف کسب و کارتان
  • دلایل وجود این کسب و کار
  • تمایزی که تلاش میکند ایجاد کند

ایجاد این موارد برای کسب و کار شما چندین کار را انجام می دهد: به سرعت به کارمندان کمک میکند بفهمند آیا با خواسته کمپانی مطابقت دارند یا خیر، موجب ایجاد تمایز کمپانی از دیگر شرکت های رقیب میشود و باعث ایجاد اشتیاق و مشارکت در مصرف کننده می گردد.

چشم انداز بلند مدت 

یک چشم انداز قوی به عنوان راهنمایی تمام عیار برای تمام تصمیم گیری ها در کسب و کارتان عمل میکند. این چشم انداز مانند قطب نمایی مجازیست که کمپانی را به سمت هدف و جایگاهی که میخواهد باشد هدایت میکند.
برای تهیه چشم انداز برند بهتر است سوالات زیر را از خود بپرسید:

  • انتظار دارید کمپانی تان تا چه اندازه بزرگ شود؟
  • قصد دارید در آینده با محصولات و خدماتی که هنوز ارائه نشده است، شعبات جدید ایجاد کنید؟
  • انتظار دارید کسب و کارتان چه میراثی برای آیندگان به جای بگذارد؟

هدف و چشم انداز هر دو نقاط شروع و پایان و همچنین ابزار بسیار مهمی هستند تا در تصمیم گیری های استراتژیکِ کاری که جایگاه برند شما را ارتقا میدهد، به کمک شما بیایند.

پرسونای برند

ایجاد پرسونای برند یک جزء کلیدی در تعیین لحن برند در تمام رسانه های ارتباطی است.
سیگنال های اشتباهی که بر اساس نداشتن پرسونا به مخاطب میرسانیم، ارتباط با مشتری و شناسایی برند توسط آن ها را سخت تر میکند.
یکی از روشهای قدیمی این است که فکر کنید برند شما چگونه شخصی میتوانست باشد؟
آیا می خواهید موضع برندتان مشخص و دقیق باشد؟ یا ترجیح میدهید انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان دهد؟

جامعه هدف شما چه کسانی هستند ؟

همانطور که شما نیاز به درک برند خود دارید، درک بازار هدف شما نیز مهم است. اینکه بدانید میخواهید چه گروهی از مردم محصولات شما را خریداری کنند؟ انتظار دارید چه تعداد از آنها از وبسایت شما بازدید کنند، محتوای شمارا بخوانند و در خبرنامه سایت عضو شوند؟
برای شناخت مخاطبان خود، باید درک کاملی از نیازها، خواسته ها و ارزشهای آنها داشته باشید و اینکه بدانید همه این موارد را چطور به کار بگیرید.
فرایند شناسایی و درک بازار هدف به شما امکان می دهد تمرکزتان را به مخاطبان خود محدود کنید.
پیام های شما همیشه متناسب با جامعه مخاطبانتان طراحی می شود و تصویری واضح از چیزی که میخواهید در نظر گروه خاصی از افراد جلوه کنید، به شما ارائه می دهد.

چطور یک برند بوک بسازیم؟

اجزای برند بوک

اصول ثابتی برای اجزا و بخش های یک برند بوک وجود ندارد و اجزا بر اساس سفارش و نیاز مخاطب می­تواند بسیار متفاوت و متنوع باشد. نمونه هایی از اجزا عبارتند از :

لوگو

کاراکتر

پالت رنگی

نمونه جملات برای معرفی یا تقدیر از سرمایه گذاران/ سهامداران …

شعارها، پیام ها و …

نمونه ای از محتواهای سایت ها، وبلاگ ها و… یا اصول مهم در تدوین محتوا

نمونه ای از کاتالوگ های تبلیغاتی

کپی وب سایت

مشخصات رسانه هایی که برای تبلیغات استفاده می کنید­

کاربرد لوگو

ارائه یک لوگوی متمایز و قابل تشخیص در یک سو، و اطمینان از اینکه لوگو در محیط های مختلف قابل استفاده است در سوی دیگر ماجرا قرار دارد.
این بخش از برندبوک شما باید شامل تمام نسخه های تایید شده لوگو و چگونگی استفاده از آن در پلتفرم های مختلف، از محل قرارگیری تا تغییراتِ قابل قبول باشد.

همانطور که در راهنمای برند ماداکتو میبینید، بسیار واضح است که چگونه باید از لوگو استفاده شود، از جمله محل قرارگیری، اندازه و فضای سفید.

پالت رنگ

پالت رنگ برند یکی دیگر از عناصری است که به کسب و کار شما ظاهر و حس ثابتی می بخشد.
اکثر برندها از پنج رنگ اصلی و یا کمتر استفاده میکنند که از طیف رنگی لوگوی آنها فاصله زیادی نمیگیرد. همانطور که در پالت رنگ برند ماداکتو میبینید، یک رنگ روشن برای پس زمینه، یک رنگ تیره تر برای متن، چند رنگ خنثی انتخاب کرده ایم .

و به همین ترتیب شما نیز باید نحوه و زمان استفاده از هر رنگ را برای لوگو خود مشخص کنید (اینکه کدام رنگ ها برای حروف و کدامها برای عناصر دیگر طراحی مناسبند؟ کدامیک برای لوگو و کدامیک برای پس زمینه بکار روند؟)

اهمیت پالت رنگی در طراحی برندبوک

تایپوگرافی

به طور مشابه، باید یک سبک فونت مشخص برای برنامه های چاپی و دیجیتال وجود داشته باشد. در برندبوکِ شما، تایپوگرافی باید نحوه و زمان استفاده از فونت های خاص، نوع تایپ فیس قابل قبول، و همچنین دستورالعمل هایی برای استایل دادن به طراحی، اندازه و کاربرد رنگ را پوشش دهد.

اهمیت انتخاب تایپ فیس مناسب برند

اکثر برندها از یک یا دو نوع تایپ فیس اولیه، یک تایپ فیس مکمل و تایپ فیس های جایگزین استفاده می کنند.

لحن برند

مانند سایر عناصر ذکر شده در این مقاله، لحن برند شما باید در تمام کانال های ارتباطی از جمله ایمیل، رسانه های اجتماعی، اطلاعیه های مطبوعاتی، پست های وبلاگ، تبلیغات و غیره… با پرسونای برند، اهداف، چشم انداز، ارزشها و مخاطبان هدف همراستا باشد.

میتوانید با مشخص کردن کلماتی که دوست دارید و یا دوست ندارید با مخاطب ارتباط بگیرید، شروع کنید. و بعد تصمیم بگیرید چه لحن گفتاری مناسب پرسونای برند و مخاطب هدف شماست. بهتر است یک لیست ازصفاتی که شخصیت برند شمارا توصیف میکنند داشته باشید تا زبان برند خود را راحتتر پیدا کنید.

تصویرسازی

برندبوک جدا از اینکه مشخص میکند از عکس ها، تصاویر و دیگر المان های گرافیکی استفاده کنید یا خیر، به جزییات چگونگی ویرایش عکس ها، بکارگیری رنگ مناسب و دیگر عناصر طراحی در رابطه با عکس و تصویر میپردازد.

از برندهای موفق و مطرح، بخصوص آنهایی که پیام و هدفی مشابه برند شما دارند الهام بگیرید. همچنین میتوانید بوسیله این تصاویر یک مودبُرد بسازید تا احساساتی را که میخواهید مخاطبان هنگام ارتباط با برند شما تجربه کنند، منتقل کند.

نتیجه گیری

یک برندبوک با طراحی اصولی و دقیق، ثبات، همسویی و انسجام کسب و کار شما را به ارمغان می آورد. برای جلوگیری از سردرگمی، برندبوک شما باید جزییات را در بر گیرد و تمام مبانی ممکن را پوشش دهد تا اطمینان حاصل شود که همه در طراحی هم نظر اند.
این کار به هر کارمند در شرکت یک چارچوب مشخص برای کار می دهد، در عین حال که هنوز به آنها آزادی انجام کارهایی را می دهد که در آن بهترین هستند.

2 comments

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *